Farmaceutické firmy přestávají zvát lékaře na cesty. Díky boji proti korupci

7. 2. 2012 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Na lékařské kongresy do zahraničí se jezdí mnohem méně než dřív. Zabrala protikorupční strategie a přísnější pravidla. Výrobci léků nyní musejí dávat dary lékařům anonymně přes nemocniční fond a ochota firem takto platit doktorům kongresy je mnohem nižší.


Lékaři jezdili na medicínské kongresy často jen kvůli potápění či plážím. Dnes se na ně ale nezřídka nedostanou, i když jsou na programu jen přednášky. Nemocnice je totiž za hranice přestávají vysílat.

„Lékaři už prakticky nemají šanci jezdit,“ říká Martina Štanclová, mluvčí Thomayerovy nemocnice. A podobné je to také v Hradci Králové nebo ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Tam si dokonce spočítali, že výjezdy na zahraniční kongresy v posledním roce poklesly o čtvrtinu.

Farmaceutické firmy totiž do nemocnic přestávají posílat peníze. Protikorupční opatření, která přesně před rokem představil ministr zdravotnictví Leoš Heger, zpřísnila pravidla.

Platit cesty už nelze vybraným doktorům na přímo, ale jen anonymně přes nemocniční fond. To se však průmyslu, který sponzoringem nejen podporoval vzdělávání, ale také si zavazoval ty, kteří pak léky předepisovali, nelíbí.

Lékaře to může od kongresů zcela odříznout

„Ochota firem je nižší. Každý soukromý subjekt chce mít garanci, že jeho vynaložené prostředky skončí tam, kde jsou nejvíce potřeba. To je pochopitelné,“ vysvětluje zaobaleně Jakub Dvořáček, šéf Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, a dodává, že před tím, že opatření lékaře od mezinárodních kongresů zcela odřízne, varovali výrobci už loni.

Kongresy se však kvůli několika skandálům, kdy firmy proplácely namísto odborných seminářů dovolenou, staly jedním ze symbolů zdravotnické korupce. Omezit je proto doporučila i Národní ekonomická rada vlády.

Konec zakázek na míru

Pod přísnější dohled se však ve fakultních nemocnicích v posledním roce nedostaly jen cesty lékařů.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?