Účinná biologická léčba je dostupná minimu lidí s lupénkou

21. 10. 2011 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Drtivá většina pacientů s nevyléčitelnou lupénkou nemá možnost se dostat k biologické léčbě. Účinkuje sice u 80 procent pacientů a jejich stav zlepší v průměru o 75 procent, což platí i o pacientech, u nichž jiná léčba nezabírá. Biologická léčba je však drahá a zdravotní pojišťovny její užívání limitují. Nemocnice ji tak zpravidla mohou nasadit novému pacientovi, když jiný léčbu opustí, řekl včera novinářům ředitel Fakultní nemocnice Brno Petr Koška.


Lupénkou v ČR trpí 230.000 nemocných, tedy dvě až tři procenta populace. U 35.000 má nemoc těžký průběh, lidem znemožňuje chodit do práce i do školy. Na biologické léčbě je aktuálně 800 pacientů. Podle přednosty první dermatovenerologické kliniky u svaté Anny Vladimíra Vašků má sice počet takto léčených vzrůst, a to ze 2,2 na 3,3 procenta. Přesto se drtivá většina pacientů k biologické léčbě nedostane.

Biologická léčiva jsou zjednodušeně řečeno vyrobena na míru pacientovi. Jsou odvozená od bílkovin vlastních jeho tělu, takže pacienti léky dobře snáší a ty jsou pro ně také bezpečnější. Navíc cíleně zasahují do zánětlivých procesů v kůži. U jednoho nemocného však měsíční léčba může stát 25.000 až 30.000 korun, záleží na typu preparátu. „Sice to vypadá dramaticky, ale léčba u nás nedosahuje zdaleka takových finančních objemů, jako léčba onkologická,“ uvedl Koška.

Lupénka je dědičnou nemocí. U člověka, který k ní má dispozice, se může objevit kdykoli v životě. Spustit ji mohou poranění, infekce, některé léky a jako snad nejvýznamnější faktor stres. „Vyvarujete se stresu, to je těžká rada,“ uvedl Vašků. Podle něj však existují relaxační metody a cvičení, jimiž lze psychickou nepohodu snížit. „Mám i s touto stránkou psoriázy (lupénky) ve spolupráci s oddělením klinické psychologie neuvěřitelné zkušenosti,“ řekl s tím, že psychologický přístup a terapie u některých nemocných zabrala, i když u nich nic jiného neúčinkovalo.

O lupénce u svaté Anny mluvili u příležitosti Světového dne lupénky připadajícího na 29. říjen. Den má podle lékaře pomoci také odstranit předsudky. Podle něj se nemocní setkávají například s tím, že se jich kvůli jejich chodobě lidé například štítí na koupališti. Lupénka přitom není nakažlivá, jedná se o poruchu imunitního systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?